BARN- OCH FRITIDSPROGRAMMET

Nu är Barn- och fritidsprogrammet åter sökbart på Bessemerskolan

Barn- och fritidsprogrammet är ett brett yrkesförberedande program som täcker flera olika intresseområden. Programmet riktar sig allra mest till dig som i framtiden är intresserad av att arbeta som exempelvis barnskötare, lärare eller förskollärare. För dig som gillar att vara ute i naturen eller har ett stort idrotts- och föreningsintresse är Barn- och fritidsprogrammet också ett bra val.

Blanda teori och praktik

Något som utmärker Barn- och fritidsprogrammet är de varierande arbetssätten. Vissa perioder kommer du att befinna dig ute på praktik för att samla på dig nyttig arbetslivserfarenhet. Andra dagar är du och dina klasskamrater ute i naturen eller inne i klassrummet och arbetar med olika projekt eller temaarbeten.

Målet med utbildningen

Det huvudsakliga målet med dina tre år på Barn- och fritidsprogrammet är att få grundläggande kunskaper för arbete med människor i alla åldrar inom pedagogiska och sociala yrkesområden, men även inom kultur och fritidssektorn.

Vår inriktning på Barn- och Fritidsprogrammet är

Pedagogiskt och socialt arbete

• Inriktning som främst förbereder dig för att i framtiden arbeta inom funktionshinderområdet eller skolområdet.
  • Du lär dig att leda olika aktiviteter för barnen samt vara med och planera verksamheten.
  • På inriktningen läser du kurserna socialt arbete 1 och pedagogiskt arbete. Du kommer att bl.a. att få kunskaper om sociala processer och förhållanden.
  • Yrkesutgång barnskötare.

Gymnasielärling

• På Barn- och fritidsprogrammet gör du din utbildning som gymnasielärling. Det innebär att du gör halva din utbildning på en praktikplats år två och tre.
  • Din praktikperiod är en ovärderlig tid där du får prova på att använda dina nya kunskaper i praktiken och knyta nyttiga kontakter.
  • Praktikplatser kan vara exempelvis kommunens förskolor, skolor och fritidshem samt inom LSS.

År 1

År 1 läser du grundlägande kurser inom gymnasie- och programgemensamma ämnen.

År 2 och 3

Under år 2 och år 3 läser du mer av inriktning och programfördjupning, samt gör halva din utbilning ute på praktikplast, som gymnasieläring.

Efter utbildningen

Kan du arbeta inom bl.a. följande yrken: barnskötare, elevassistent, personlig assistent eller arbete med stöd och service inom funktionshinderområdet.

Adress:
Besöksadress: Industrivägen 5